Stevan Filipović

StevanFilipovic-2

Rođen 1981. u Beogradu. Zavrišio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek FTV Montaža.

Diplomski rad, dugometražni igrani film Šejtanov ratnik (2006; scenario, režija, montaža i specijalni efekti) je bio najgledaniji srpski film te sezone, kao i njegov naredni film Dobitnik glavne nagrade Grossmann Film Festivala u Sloveniji, nagrade za scenario kao i FIPRESCI nagrade na festivalu u Vrnjačkoj Banji, tri nagrade na festivalu u Herceg Novom (specijalni efekti, scenografija, maska), specijalne nagrade i nagrade publike u Sopotu, učesnik Raindance Festivala u Londonu, zatim filmskih smotri i festivala u Sidneju, Vašingtonu, Maleziji, Brazilu, Kanadi…
Kritičari su film ocenili kao prekretnicu i prvi srpski film koji je koristio digitalnu tehnologiju i moderne specijalne efekte.
Šejtanov ratnik je prikazan u WETA radionici za specijalne efekte na Novom Zelandu (WETA Workshop), na poziv petostrukog dobitnika Oskara®, Ser Ričarda Tejlora (Richard Taylor; Gospodar Prstenova, Avatar, Hobit, King Kong, Narnija, Distrikt 9).

Drugi film Stevana Filipovića Šišanje (Skinning, 2010; režija, scenario), politička drama o nasilju na stadionima, bio je najgledaniji film te godine sa skoro 80.000 gledalaca u bioskopima, i oko 2 miliona na TV premijeri (Prva).
Šišanje je dobilo glavnu i FIPRESCI nagradu na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, kao i specijalnu nagradu na Grossmann festivalu u Sloveniji. Nikola Rakočević je dobitnik nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu za lik Novice na Cinema City festivalu u Novom Sadu, a Viktor Savić i Bojana Novaković za najbolju sporednu mušku ulogu (Relja), i najbolju stranu glumicu (Mina) na glumačkom Festivalu u Nišu. Film je dobitnik i nagrade za najbolju režiju i FIPRESCI nagrade na festivalu u Leskovcu. Nataša Vranješ je dobitnik godišnje nagrade srpskog FIPRESCI žirija za najbolju montažu. Učestvovao je na više od 20 međunarodnih filmskih festivala i smotri, uklljučujući Hamburg FF, RIFF (Italija), Raindance London, Cinepolitica 2012 (Rumunija), festival u Puli…
Film je svetsku predpremijeru imao u Park Road studiju reditelja Pitera Džeksona (Peter Jackson) na Novom Zelandu, gde je dobio izrazito pozitivne kritike od strane autora i članova ekipe trilogije Gospodar Prstenova, uključujući Ričarda Tejlora i Džejmija Selkirka (Jamie Selkirk, izvršni producent i montažer Gospodara Prstenova i King Konga).
Šišanje je kao aktuelan društveno angažovani film bio okosnica šire kampanje protiv nasilja i fašizacije društva, i autori su učestvovali na brojnim tribinama i predavanjima širom Srbije. Film je bio prikazan u Skupštinama Srbije i Vojvodine, kao i u Parlamentu Velike Britanije (Portcullis House) i Univerzitetu u Oksfordu, posle čega su sledile javne debate.
Distribuiran u Engleskoj i Nemačkoj, nasinhronizovan na ova dva jezika. Nemački distributer New KSM je autor DVD, Blu-ray i 3D izdanja filma (prvi srpski film konvertovan u 3D).
Ko-autor scenarija za film Dobra žena (A Good Wife, u pripremi), zajedno sa Mirjanom Karanović, koji je kao učesnik CineLink selekcije Sarajevskog festivala, osvojio prestižnu Arte nagradu za razvoj projekta.
Autor je priče i reditelj avanturističkog dugometražnog igranog filma za decu, Blue Treasure (Modro blago, u pripremi), za koji su World Design radili umetnici iz WETA radionice za specijalne efekte na Novom Zelandu, koji su dizajnirali trilogiju Hobit (The Hobbit).
Reditelj i montažer pilot epizode serije Urgentni centar (ER, 2013, produkcija Emotion), za koju je i adaptirao scenario. Reditelj poslednje 3 epizode prve sezone iste serije (s01e14-16).
Autor priče, ko-scenarista (sa Minjom Bogavac) i reditelj dugometražnog igranog filma Pored mene / Next to me.
Montažer je dugometražnog igranog filma Klip (Clip, 2012.), rediteljke Maje Miloš, koji je osvojio jednu od 3 ravnopravne glavne nagrade Tiger Award na Filmskom Festivalu u Roterdamu, Holandija, kao i brojne druge nagrade na filmskim festivalima u Srbiji i Evropi. Dobitnik godišnje nagrade srpskog FIPRESCI žirija za najbolju montažu 2012.
Montirao prvi srpski interaktivni film, Uberlife (2010).
Kao reditelj, scenarista, montažer ili autor specijalnih efekata, autor je muzičkih spotova za grupe Van Gogh (Plastelin, 2006; DVD Kolo, 2007, dobitnik regionalne MTV nagrade; Nek te telo nosi, 2009), Hypnotized (2 is better than 1, 2010; Find someone else, 2010; Cursed highway, 2011; Vranjanka, 2012), Čutura (Beograde, 2012, kao deo kampanje kandidature grada Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020; Budi se, 2013; Neko kao ja, 2014), Primal Scream (Invisible City, 2013), kao i TV reklama (mts: Vaučeri, 2010; Telekom Srbija openIPTV, 2009; Bambi Čoko, 2009; Banca Intesa, 2009; mts: Neverovatna ponuda, 2015.).
Vodio radionicu filmske režije Guerilla Filmmaking u okviru Beogradske nedelje umetnosti, jul 2011.

Autor 15 spotova za kampanju Obrazovanje (Građanske inicijative, 2014), kao i dokumentarnog filma 7 pitanja za 7 predstavnika nacionalnih manjina u Srbiji (Građanske inicijative, 2015).
Piše za portal Peščanik (www.pescanik.net), kao i za dnevne novine Danas,
Dobitnik nagrade za borbu protiv diskriminacije 2012, koju svake godine dodeljuje Koalicije protiv diskriminacije, u kategoriji javna ličnost godine.
Zaposlen na Akademiji Umetnosti kao asistent na predmetu Gluma, u klasi Prof. Mirjane Karanović, od 2012.-2014. Od 2014. predaje predmet Osnovi vizulenih efekata i digitalne postprodukcije na istom fakultetu.

Pored mene

Reditelj, autor priče: Stevan Filipović
Scenario: Stevan Filipović, Milena Bogavac
Uloge: Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović,
Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Katarina
Pešić, Rastko Vujisić, Marko Panajotović, Milivoje Miša Stanimirović,
Darko Ivić, Jovan Zdravković, Nikola Dragutinović,
Uroš Novović, Alek Surtov, Slaven Došlo, Jelena Puzić, Andrej
Pipović, Gorica Regodić, Vibor Kreković, Jelena Kesić, Milica
Petrović, Anđelko Beroš
Producent: Branislav Jević
Izvršni producenti: Branislav Jević i Jasna Nikolić
Produkcija: Hypnopolis uz pomoć Filmskog Centra Srbije
Nagrade:
– Zlatna Arena za najbolji dugometražni film
– Nagrada mlade publike na 21. Sarajevo film festival

A002_C007_1117Y2Film „Pored mene“ neka je vrsta preseka, u stvari film o
svim generacijama – sadašnjim generacijama srednjoškolaca
i svim onim generacijama koje su napravile uslove da ova generacija
srednjoškolaca bude takva kakva jeste. Sa jedne strane
njihova profesorica Olja, koju igra Hristina Popović, mlada
i puna entuzijazma, hoće da menja stvari. Na kraju tog lanca
je direktorica Svetlana, old skul, neka SPS-ovska direktorka,
koja se vratila ponovo na poziciju. Ona zatvara krug. Mislim
da imamo sve nivoe, koji su neophodni, da bi se analitički
posmatralo to, kako je došlo do ovoga što imamo sada.
(Stevan Filipović, intervju,
Slobodna Evropa, 4.10. 2015.)

A002_C004_1117EG

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail