Minja Bogavac

 

Milena (zvana Minja) Bogavac- spisateljica, dramaturškinja, pesnikinja.

 

Rođena je 1982. u Beogradu. Apsloventkinja dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Do susreta pisaca Na pola puta, još će i da diplomira!

 

1999. sa rediteljkom Jelenom Bogavac, osnovala je pozorišnu trupu DMS Drama Mental Studio, s kojom radi kao dramaturg, pisac, ideolog, performer i asistent režije. Trupa je do sada realizovala više od trideset umetničkih projekata, izveđenih u beogradskim pozorištima i na festivalima širom Evrope.

 

Izvedene i/ili objavljene drame:

“North Force”,

“Crvena”,

“Fake porno” (Bitef teatar);

“Dragi tata” (Jugoslovensko dramsko pozorište; Narodno pozorište u Pirotu);

“Bajka o elektricitetu” (Pinokio);

“Svi drugi” ( Det Apne Teatret, Oslo; Radio Beograd II);

“Tdž ili prva trojka”;

“Imamo hit”;

“Balerina” i druge…

Komadi su joj prevedeni svetske jezike i predstavljeni na festivalima u Avinjonu, Nju Jorku, Londonu, Lidsu, Visbadenu, Bratislavi, Mostaru… Dobitnica je i nagrade “Josip Kuludžić” za “izuzetan uspeh u oblasti pozorišta” na Fakultetu dramskih umetnosti, a drama “Dragi tata” nagrađena je prvom nagradom na konkursu za najbolji savremeni dramski tekst Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Piše i izvodi slem poeziju, a prvu zbirku “EPP” izdao joj je SKC u Novom Sadu. Selektorka je EX TEATAR FESTA u Pančevu, umetnička direktorka letnjeg entertaiment festivala BEOGRADILIŠTE COOLTURE na Adi Ciganliji, i jedan od osnivača serije DŽEPNIH FESTIVALA SLOBODNE GRAĐANSKE MISLI u Bitef teatru. Stalna saradnica BITEF-a i Bitef teatra, članica grupe NOVA DRAMA- SFW, i jedan od urednika sajta www.nova-drama.org koji se bavi promovisanjem dela mladih domaćih pisaca.

 

Učestvovala je na brojnim internacionalnim radionicama za razvoj dramskog teksta, kao polaznik, dramaturg, moderator i dramaturg – asistent.

———————————————————————

BALERINA turistički vodič kroz tranziciju

Imam neki … Aerodromski bug. Letovi s mojim imenom, na listi putnika, uvek, i bukvalno uvek kasne. Zbog oluje nad Nemačkom. Magle nad Engleskom. Snega u Českoj. Kvara na motoru… Avio kompanije uvek izmisle razlog. Ustvari, ne znaju da sam taj razlog- ja.

 

Kada bi decu donosile rode, moja bi samo iz tehničkih razloga, prinudno sletela na Surčin. Zbog havarije na desnom krilu. Magle, astigmatizma, nekontrole leta ili kratkog spoja u mozgu. Drugačije, nema šanse.

 

Ja sam ko neki kompjuterski virus. Pažljivo programiran, s ciljem da vazdušni saobraćaj u Evropi dovede pred bankrot.

 

Da. To sam ja.

 

A izgledam, sasvim obično. Karte mi najčešće kupuju drugi. Državne firme, skupština grada, sponzori, poslodavci, i plaćaju profakturom. To je dobro. Tako ne izazivam sumnju. Stjuardese mi se smeškaju…

 

– Tea or coffie?

 

Red vine, pleas. –

 

There You go.

 

Thank You

 

. … jer ne znaju da sam zapravo, opasna.

 

Cheers.

 

Ove godine, naprimer, AlItaliju sam koštala: užinu i piće u ekspres restoranu, noćenje u SAS Radison hotelu sa sedam zvezdica, gde sam potrošila pet malih šampona, pet shower gelova, tri sapuna za ruke, pet hand and body lotiona, tri kesice šećera, obimnu večeru i dezert po ceni od 30 funti… Pivo sam, ipak, morala da platim sama. Što sam pošetno platila i popila, planirajući da taj nenadani trošak nadoknadim doručkom. Doručak sam nažalost, prespavala. Idemo dalje: Lufthansa. Noćenje sa večerom u CityCentral Hotelu. Trićavih pet zvezdica. Odvartna večera, i pola litre fante. Pivo sam opet sama platila, ali sam taj nenadani trošak uspela da nadoknadim. Stipse se nisu setile da zaključaju mini bar! … Bitno da su hair and body lotion, 2in1, integrisali u tuš kabinu… To me je malo iznerviralo, mada je sam “hair and body” smrdeo na apoteku. Imali su lepe blokčiće, hemijske i šibice. Takve koje u hotelu možete uzeti za dž. Dobrano sam ih ošurila u guest questionery-ju. Kroz suze sam zaokružila sve najgore odgovore, dodajući i inventivne komentare na margini: “You have just one type of phone charger in the reception desk, and phone call from the same place is fucking 35 euros, you jerks! ” … To me je smirilo, pa sam zadremala. Doručak je bio fin. Idemo dalje… Kako se zove ona Austrijska kompanija? Nije ni bitno. Ručak po ceni od 35 evra, u aerodromskom restoranu … bez piva, naravno, ali zato sa Mocart kuglama, i to special edition, u zlatnom staniolu, povodom godine Mocarta.

 

U baru simboličnog imena “Ikarus” pušiš i ispijaš pivo, koje si platila. Karticom. VISA – za sve što ne želiš.

 

Pušiš i ispijaš pivo, i nema nikog ko bi te mogao čuti da kažeš nešto, na svom jeziku. Zato ne govoriš ništa. Pišeš. Po poleđini razglednice. Vrlo lepe, kakva se ne može uzeti za dž. Pišeš.

 

Da si u Beču. Da si na aerodromu. Još 13 sati. “Volela bih da te vidim”. Pišeš. Beču. Gradu na razglednici. Na lepom plavom Dunavu. I to je čudno. Dunav je crna reka. Tako kažu pisci vodiča. Izvire na Crnoj planini, uliva se Crno more.

 

Ti si izašla. Tup udarac pečata- TUP!

 

VISA – za sve što ne želiš.

 

Zapečaćena. TUP!

 

Sama viza je bila u redu. Mogla je da važi još 10 dana. Ali to, eto, nikog ne zanima. Pečat se lupa prilikom ulaska na gate. TUP! Sigurno. TUP! To je sigurno. Mnogo sigurnije od evropskog avio – saobraćaja. To je sigurnije od reda vožnje. To je sigurnije od vremenske prognoze. Sto put sigurnije od kontrole leta. To je neizbežno.

 

Tako. Kao… smrt.

 

Razgledaš ljude u baru Ikarus.

 

Japanki se vidi da ima menzis. Amerikanki se vidi da vara muža. Nemici se vidi meso iznad zuba. Njenoj drugarici se vidi celulit. Rabinu se vidi da je rabin. Francuskinji se vidi zlatni krst, u dekolteu.

 

Samo se tebi ne vidi ništa.

 

Ja sam nevidljiva. To je zato što uopšte i nisam tu.

 

Za razliku od Japanke, Amerikanke, Nemice sa sitnim zubima, Francuskinje i rabina, ti uopšte nisi tu.

 

Oni su u Beču. U Austriji. Oni su u Evropskoj Uniji. Ti nisi nigde. Ti si..

 

. U tranzitu.

 

Ti si u redu za “OTHER PASSPOTRS”.

 

S pasošem zemlje u tranziciji.

 

Uopšte nisi tu.

 

insert iz dramskog teksta:

BALERINA turistički vodič kroz tranziciju i druge oblike prolaznosti

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail