Zoran Ćatić

Zoran Ćatić radi na Studentskom eFM radiju u Sarajevu.

ISV Radio, Sarajevo 202 su mediji u kojima je također radio.

Pisao je i za neke štampane medije. Večernje Novine, Fan, Alčak, Slobodna Bosna, Lice Ulice …

Pored audio stilova života u posljednje vrijeme ulazi i u svijet vizuelnih medija.

Učestvovao je u izradi koncepcije omladinske emisije „Hayd u Park“ za FKR u kojoj trenutno daje glas životinjama. Uređivao emisiju „Ima Veze“ za Media centar i SCCA/Pro.ba 2006 godine i dječiju emisiju „Najbolja emisija za mlade“ a autor je i dokumentarnih filmova: „Dogodilo se na današnji dan“ i „Dvije škole pod istim krovom“, „Glas Ludila u Eteru“, „Ko Sam Ja“, „Žene iz Tranzicije“, te kratkog filma „Fasunga“. Producent je obrazovnog programa u okviru projekta „Priče iz tranzicije“.

Bavi se uglavnom izučavanjem različitih „tehnika života.“

 

O filmu:

Dejtonskim uređenjem i pozicijom obrazovanja u BiH, a posebno u FBiH, postali smo zemlja svojevrsnih paradoksa. Dok se obrazovanje u cijelom svijetu sve više približava i stremi ka zajedništvu obrazovanje u BiH postalo je usitnjeno i najviše počiva na principu separacije i različitosti a najmanje na temeljima stvarne edukacije i znanja. Postavljanjem obrazovanja na nivo kantona omogučilo se da obrazovanje ima lokalni karakter i da njegovi principi ne počivaju na univerzalnim vrijednostima nego na najčešće provincijskim i nacionalnim suprotnostima. Ova situacija je najvidljivija na nivou osnovnog obrazovanja gdje uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice i organizacija koje se bave reformom obrazovanja imamo fenomen tzv. „Dvije škole pod istim krovom“

Šta u stvari znači pojam „Dvije škole pod jednim krovom“? To je svojevrni primjer segregacije u obrazovanju da ne kažemo postojanje jedinstvenog aparthejda u obrazovanju. U istoj školskoj zgradi postoje dvije odvojene uprave škole, učenici podjeljeni po nacionalnoj osnovi pohađaju nastavu najčešće po tematsko suprotstavljenim udžbenicima i nastavnim planovima i programima pri čemu se ovo stanje smatra prihvatljivim i normalnim. Veoma često se škola zove različitim imenom ili učenici različite nacionalnosti pohađaju nastavu u različitim smjenama pri čemu im je onemogućen da ne kažemo zabranjen svaki kontakt sa učenicima druge nacije. Veoma teško stanje u ovoj oblasti je u srednjobosanskom i neretvansko hercegovačkom kantonu.

Dokumentarni film “Dvije škole pod jednim krovom” je nastao iz potrebe da se o ovom problemu javno progovori. Akteri filam su učenici roditelji, profesori, direktori škola, bivši i sadašnji ministri. Film je nastao u prvoj polovini 2009. godine u Mostaru, Travniku, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Stocu, Vitezu, Bugojnu.

Film

Dvije škole pod jednim krovom

u produkciji fondacije

Schüler Helfen Leben

autori:

Enes Zlatar i Zoran Ćatić

producentica:

Aida Vehabović

dizajn i postprodukcija:

Renato Foder

direktor fotografije:

Mustafa Mustafić

izvršna produkcija:

PRO.BA

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail