Njuz.net

Njuzovci

Marko Dražić, Viktor Marković, Nenad Milosavljević i Miroslav Vujović

Satirični portal Njuz.net postoji od oktobra 2010. godine. U početku je bio zamišljen kao hobi, tako da njegovi autori nisu mogli ni da sanjaju da će, skoro pet godina kasnije, od njega ipak moći i da preživljavaju. Popularnost Njuz u mnogome duguje čitaocima, ali na prvom mestu i novinarima „ozbiljnih“ medija, koji su tokom svih ovih godina uporno verovali da su pojedine vesti istinite, te su odlučivali da ih podele sa ozbiljnim čitaocima svojih ozbiljnih medija. Široj javnosti svakako je najpoznatija priča o pijanom Srbinu koji je nehotice ubio ajkulu u Egiptu, koja je izašla na skoro svim kontinentima, ali kako autori ovog sajta znaju da će tu priču morati da ispričaju na samoj tribini, ne žele da ovde otkrivaju još detalja i time ispucaju jedinu anegdotu koju imaju da kažu.
Njuz je tokom ovih godina dobio i nekoliko nagrada, koje su bile značajne jer su njegovim autorima pomogle da shvate čime se zapravo bave. Nagrada Share koncerencije za aktivizam na društvenim mrežama, pomogla je njuzovcima da shvate da se bave aktivizmom. Nagrada Udruženja novinara Srbije za uređivačku politiku 2011. godine, pomogla im je da shvate da imaju uređivačku politiku. Poziv da učestvuju na književnom festivalu u Užicu, pomogla im je jer su shvatili da su pismeni.
Pored sajta, autori Njuz.neta su se oprobavali i u drugim formama. Tokom godinu dana izlazilo je jednom nedeljno štampano izdanje Njuza kao dodatak Danasu, što je ispunilo hipsterske snove njuzovaca da konačno vide svoje vesti na papiru. Neko vreme se na radiju emitovala i Njuzova emisija, što je bilo zanimljivo jer su tada prvi put čuli kako njihove vesti zvuče kada ih neko čita naglas. Objavili su i dve knjige svojih tekstova, a tokom poslednje tri godine rade i na trećoj, koja bi trebalo da ima originali sadržaj. Ne rade baš punom parom i probili su sve zadate rokove, ali se još uvek ne predaju i nadaju se da će ugledati svetlost dana na jesen.
Tokom poslednjih godinu i po dana sa Zoranom Kesićem rade na scenariju za emisiju 24 minuta, iako sva slava ide njemu. Jednom im je obećao da će ih makar pozvati da se zajedno slikaju za intervju u Bazaru, ali se to nikad nije desilo.

Kinezi odlaze iz Srbije jer znaju da ćemo za godinu, najviše dve kupovati samo luksuznu robu

Broj kineskih trgovaca u Srbiji je u konstantnom opadanju, a većina njih razlog za odlazak vidi u budućem rastu standarda i smanjenom interesovanju domaćih kupaca za jeftinu robu.
-Svaki ozbiljan biznismen pažljivo prati promene na tržištu, a po svemu sudeći kupovna moć u Srbiji će u narednih, godinu, dve, najviše tri znatno porasti – kaže Hong Šen, trgovac iz Novog Beograda – Svi znamo da je roba, koju prodajemo u svojim radnjama, prilagođena siromašnijim građanima. Čim njihov standard poraste, prestaće i potreba za ovakvom robom, jer će se srpski kupac okrenuti luksuznim proizvodima. Pažljivo pratimo analize i najave srpskih zvaničnika i svesni smo da dolaze teški dani za naše poslove ovde, priznaje on i dodaje da je i ranije hteo da napusti Srbiju, ali je ostao kako bi iskoristio privremeni pad standarda koji su izazvale vladine mere štednje. Sad, kad one počinju da daju rezultate, prinuđen je da zatvori firmu i trbuhom za kruhom krene u neizvesnu budućnost.
Ministar finansija Dušan Vujović priznaje da mu je žao kineskih trgovaca koji su prinuđeni da napuste Srbiju, ali i da je zadovoljan jer je to još jedan pokazatelj dobrog rada vlade.
Kako saznajemo, većina kineskih preduzetnika svoju budućnost vidi u zemljama Južne Amerike i Zapadne Evrope u kojima će, već za koju godinu, biti znatno više siromašnih nego u Srbiji.

Palma od Nikolića tražio Vivaldijev broj telefona da bi ga doveo u Jagodinu

Predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma uputio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zvaničan dopis u kojem traži kontakt kompozitora Antonija Vivaldija kako bi ga pozvao da poseti Jagodinu.
Marković je, kako saznaje Njuz, izrazio želju da Vivaldiju pokaže akva-park, muzej voštanih figura i zoo vrt u svom gradu, a u izjavi za Njuz ovaj političar kaže da želi lično da upozna čoveka koji je toliko inspirisao predsednika Srbije.
– Kada neko motiviše Tomislava Nikolića da „izađe“ iz protokola, to je velika stvar. To ne može svako. Zato bih voleo upoznam Vivaldija i stisnem mu ruku. Čak sam spreman da mu na leto omogućim i da održi koncert u Jagodini ako bude hteo, ali i da popričamo o tome da li je možda zainteresovan da investira u naš grad – naveo je Palma.
Prema Markovićevim rečima, Vivaldi je jedini estradni umetnik pored Betovena i Šopena kojeg nije imao prilike da sluša uživo.
– Čujem da Vivaldi ima pesmu koja se zove „Proleće“ i bilo bi divno da je čujemo uživo u Jagodini upravo tokom proleća. Zato se nadamo da ćemo uskoro stupiti u kontakt sa ovim umetnikom i dogovoriti sve detalje oko njegovog dolaska – rekao je Palma i zaključio da će lično snositi sve troškove za Vivaldija u Jagodini.

Bivša ljubavnica ucenjivala Kolarova snimcima njegovih nastupa za reprezentaciju Srbije

Kristina Mijačević, bivša ljubavnica Aleksandra Kolarova, zapretila je poznatom fudbaleru da će objaviti snimke njegovih nastupa za reprezentaciju ukoliko joj ne kupi stan, saznaje Njuz.
Ona i Kolarov su navodno bili u vezi osam godina, ali kada je levi bek Mančester sitija odbio da joj kupi stan na njeno ime Kristina je počela da ga ucenjuje snimcima utakmica koje je odigrao u dresu orlova tokom poslednje dve godine.
Kolarov je slučaj prijavio policiji koja je brzo reagovala i privela Kristinu. Kako Njuz saznaje od izvora bliskih istrazi mlada dizajnerka je Kolarova pozvala i rekla mu je da poseduje kompromitujuće snimke njegovih partija koje će, ukoliko joj ne kupi stan ili slučaj prijavi policiji, proslediti medijima.
-Kristina je imala destetak snimaka očajnih izdanja Aleksandra Kolarova u dresu sa državnim grbom, počev od utakmice protiv Hrvatske u Zagrebu pa sve do poslednjeg nastupa protiv Portugalije. Kolarov je bio zaista zabrinut nakon njenih pretnji jer bi objavljivanje ovih snimaka ozbiljno narušilo njegovu reputaciju jednog od najboljih levih bekova sveta – ispričao je ovaj izvor za Njuz.

Njuz.net

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail