Počinje 13. književni festival “Na pola puta”

Regionalni književni festival “Na pola puta” u Užicu koji počinje u nedelju, 22. aprila, otvoriće se predstavljanjem „Male kutije“ Predraga Lucića, što će ujedno biti i svojevrstan omaž velikom prijatelju ovog festivala. Ovo  peto izdanje „Male kutije“  sadrži pet knjižica Lucićevih tekstova.

Predrag Lucić je preminuo u januaru ove godine u 54. godini. Bio je poznat splitski novinar, pesnik, radio u Slobodnoj Dalmaciji, Feral Tribune.

Pored časova koji se održavaju u Užičkoj gimnaziji, postoje i večernja čitanja na kojima nakon razgovora sa učenicima, gosti čitaju svoja dela. Takođe, organizuju se radionice dramskog, prevodilačkog i drugog sadržaja. Svaku festivalsku godinu prati poseban prateći program

Gosti festivala su, Dino Bauk iz Slovenije, kolumnista nedeljnika Mladina, Mira Otašević iz Beograda, dramaturgkinja, čiji je roman „Gorgone“  bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine, Dejan Atanacković, profesor  vizuelene umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni, dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Luzitanija, Barbara Matejčić, novinarka i književnica iz Zagreba, Mustafa Zvizdić iz Sarajeva, pesnik i romanopisac, Aida Šečić Nezirević, pesnikinja, lektorica  južnoslovenskih jezika, i dugo čekani srpski romanopisac Vladimir Pištalo koji živi i radi u Americi, pre četiri godine dobio je NiN-ovu nagradu za roman “Tesla, portret među maskama”. Na festivalu će biti i Bojan Krivokapić, mladi  književnik iz Novog Sada, a stalni gosti festivala i ove godne su  Dejan Ilić iz Beogarda i Nenad Veličković iz Sarajeva, koji su među idejnim tvoracima Festivala zajedno sa profesorkom  književnoasti u užičkoj Gimnaziji Ružicom Marjanović.

Gosti užičkih gimnazijalaca ove godine su serdnjoškolci iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Rijeke.

Festival će biti otvoren na Maloj sceni Narodnog pozorišta, trajaće do 26. aprila.

Raspored predavanja i večernjih čitanja možete pogledati ovde, a ovogodišnji bilten možete preuzeti ovde.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

, ,

Jos uvek nema komentara. Budite prvi koji ce ostaviti svoj komentar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.